top of page
Search
Writer's pictureSavaş Ünsal

Kitle Fonlama Yatırımcılarının Sorunları


Ülkemizde Kitle Fonlama Sistemi yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde varlığını sürdürmektedir. MKK verilerine göre KFS platformlarında başarılı fonlanan girişim sayısı 116 ya ulaşmış ve en az bir girişim şirketine yatırım yapmış yatırımcı sayısı ise 37.112 kişi olmuştur. KFS'de bulunun aktif platform sayısı ise 17 ye ulaşmış ve 880,09 Milyon TL sı hacim oluşmuştur. KFS ekosisteminin en önemli sac ayağından biri olan yatırımcıların son 3 yıldır oluşan sorun ve sıkıntılarına dair seslerini daha iyi duyurabilmek ve sorunlarımızı organize bir şekilde ilgili yerlere aktarmak için tüm yatırımcılarımıza ve yatırımcı adaylarımıza forumumuza destek vermeye çağırıyoruz.




Türkiye'deki Kitlesel Fonlama Sistemi'ndeki Aksaklıkları Belirten ve Düzeltme Önerileri

Kitlesel Fonlama Sistemi (KFS) yatırımcılarının SPK ve platformlardan beklentilerini içeren aşağıdaki düzeltme önerilerini sunarız.


1.     Bilançoların Düzenli Yayınlanması: Bilançoların zamanında ve belirli periyotlarda yayınlanması için yasal bir çerçevenin oluşturulması gerekmektedir. Bu adım, keyfi uygulamalara son verilmesini sağlayacak ve yasal takvimin yanı sıra cezai yaptırımlar içerecektir.

2.     Bağımsız Denetim Sürecinin Şeffaflığı: Bağımsız denetleme firmalarının denetim süreçlerinin zamanında gerçekleştirilmesi ve bu firmaların kimlikleri platformlar aracılığıyla kamuoyuna duyurulmalıdır.

3.     Fonlama Paralarının Kullanımı: Fonlama paralarının ihtiyaç doğrultusunda ve fatura karşılığı çekilmesi, tutarların tek seferde girişimlere aktarılmasının önüne geçecek ve katılım bankalarının faiz hassasiyeti konusunda kullanılmasını sağlayacaktır.

4.     Tasfiye Sürecinin Şeffaflığı ve Ortakların Korunması: Tasfiye şartlarının zorlaştırılması ve tüm ortakların oransal olarak korunması için genel kurul kararının alınması gerekmektedir. Tasfiye sürecine geçilmeden önce ilgili yatırımcılardan görüş alınması önemlidir.

5.     Bağımsız Değerleme Süreci: Bağımsız değerleme firmaları tarafından denetlenmemiş girişimlerin fonlanmasının önüne geçmek için bir alt fonlama sınırı belirlenmelidir.

6.     Fonlama Harcamalarının Şeffaflığı: Fonlama harcamalarına ilişkin net kalemlerin belirlenmesi ve kamuoyuna duyurulması gerekmektedir.

7.     İzahname Standartlarının Belirlenmesi: İzahname içeriğinin standart hale getirilmesi ve girişimlere özgü bilgilerin ek olarak sağlanması için çalışmalar yapılmalıdır.

8.     İmtiyazlı Payların Belirlenmesi: İmtiyazlı payların baştan belirlenmesi ve yatırımcılara açık bir şekilde sunulması önemlidir.

9.     Satış Koşullarının Belirlenmesi: Satış koşullarının baştan belirlenmesi ve fonlama başında ilan edilmesi gerekmektedir.

10.  Ortaklık Sözleşmesi Zorunluluğu: Kurucuların fonlama öncesinde ıslak imzalı bir ortaklık sözleşmesine sahip olmaları şart koşulmalıdır.

11.  Borç/Ceza Durumunun İncelenmesi: Şirketin ya da ortakların herhangi bir yasal ya da yasal olmayan borç/ceza durumunun incelenmesi ve yatırımcılara açıklanması gerekmektedir.

12.  Maaş/Huzur Hakkı Sınırlamaları: Maaş/Huzur hakkı için belirlenmiş bir üst sınırın oluşturulması gerekmektedir.

13.  Ticaret Sicil Gazetesinde Güncellemelerin Bildirimi: İlgili ticaret sicil gazetesinde yapılan her güncellemenin yatırımcılara bildirilmesi gerekmektedir.

14.  Çıkış Haklarının Belirtilmesi: Müstakbel yatırımcılara çıkış hakkı konusunda olası senaryoların izahnamede belirtilmesi gerekmektedir.

15.  İştirak ve Ortaklık Bilgilerinin Duyurulması: Fonlamaya çıkan girişimin başka bir iştiraki ya da ortaklığı varsa, bu bilgilerin yazılı olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

16.  Yeterli Sürelerin Tanınması: Ön talep, inceleme ve fonlama süreleri için yeterli bir zaman diliminin bırakılması gerekmektedir.

17.  İş İlişkilerine Ait Sözleşmelerin Şeffaflığı: Fonlama esnasında veya öncesinde kurulan iş ilişkilerine ait sözleşmelerin her iki şirketin araştırılmasına açık olacak şekilde yayınlanması mecburidir.

18.  Kapalı Yatırım Turları Hakkında Bilgilendirme: KFS dışında düzenlenecek olası kapalı yatırım turları hakkında mevcut yatırımcılara bilgilendirme yapılması gerekmektedir.

19.  Vergi İndirimlerinin Sağlanması: KFS yatırımcıları için vergi indirimlerine tabi olmaları sağlanmalıdır.

20.  Yatırımcıların Haklarının Korunması: Yeni KFS yatırım turlarında daha önce yatırım yapmış olan yatırımcıların haklarının korunması ve sulanmalarının önlenmesi sağlanmalıdır.

21.  Öncelikli Yatırım Hakkı: Yeni turda önceki yatırımcılara öncelikli yatırım hakkı tanınmalı ve ortaklık oranlarını koruma amaçlı katılım hakkı sağlanmalıdır.

22.  Rüçhan Hakkının Belirtilmesi: Rüçhan hakkı kullandırma şartlarının fonlama başlangıcından itibaren yazılı olarak tebliğ edilmesi ve izahname içerisinde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

23.  İzahname İçeriğinin Netleştirilmesi: İzahnamede yer alması gereken konuların, maddelerin, kriterlerin ve taahhütlerin net olarak belirlenmesi ve bu standartlara uymayan girişimlerin fonlanmasının önlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, canlı yayınlar veya soru/cevap platformlarında verilen sözlerin yazılı hale getirilerek izahnamelere eklenmesi önemlidir.

24.  Vaad Edilenlerin Gerçekleştirilmesi: Girişimcilerin platform internet sitesi üzerinde beyan ettiği veya izahnamede belirttiği vaatlerin gerçekleştirilmesi için gerekli işlemlerin, belirtilen tarihten sonraki ilk genel kurulda ele alınarak 30 gün içerisinde tamamlanması sağlanmalıdır.


Bu çalışma, birçok KFS yatırımcısı ile yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkmış ve genel olarak üzerinde mutabık kalınmış konuları içermektedir.


Ertan Aksu

Kitle Fonlama Yatırımcıları Platformu

Tarih: 02/12/2023

69 views0 comments

Comments


bottom of page