top of page
Search
Writer's pictureSavaş Ünsal

Yıllar İtibariyle Türkiye’de Kitlesel Fonlama Platformları

Türkiye’nin ilk platformu 2010 senesinde kurulan Projemefon’dur. 2013’te Savaş Ünsal tarafından devir alınarak crowdFON ismiyle ve Ödül bazlı Kitlesel Fonlama platformu olarak şimdiye kadar 900’den fazla projeye destek vermiştir. Koray Dinçalp ve Yeliz Özsoy isimli iki genç girişimcinin 2011’de başlattığı biAyda.com platformunda çok başarılı projeler gerçekleştirildi ancak 2015 senesinde kapanmak zorunda kaldı. Benzer şekilde, Fonlabeni platformu da 2016 senesinde faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Boyner Gurubu tarafından hayata geçirilen Bağış bazlı Buluşum platformu da 2019 itibariyle proje kayıtlarını durdurmuş durumdadır.



Ülkemizde 2010’dan beri faaliyet gösteren platformlar binlerce projeye destek oluşturdu; yüzlerce projenin hayata geçmesine ve fikirleri olan ama fon desteği bulamayan gençlerimize destek vermiştir. Ancak, bizim sektörümüz şimdiye kadar niye dünyadaki gibi yaygınlaşamadı? Bu sorunun iki temel nedeni var: Ülkemizde son 10 senedir sermaye girişi ve para bolluğu vardı. Girişimciler fonlamayı başka yollardan bulabiliyorlardı (Kosgeb, Tubitak, AB fonları, girişim evleri, melek yatırımcılar vb.) 

Ülkemizde bu platformların işleyişi hakkında hâlâ belli bir mevzuat olmadığı için özellikle muhasebe ve vergi konularında yatırımcıların tereddütleri vardı. Halktan para toplamak Borsa/SPK denetimindeydi (Deniz Feneri’ndeki mağduriyetleri hatırlayın.) Mevzuat olmadığı için bankaların kredi kartı alt yapılarını platformlara açmıyorlardı. Destekleri almak için geriye havale/eft, Paypal, mobil ödeme gibi, destek göndereceklere internet için pek yaygın kullanılmayan ve zor gelecek çözümler kalıyordu (2016 senesinde Paypal de ülkemizden çekildi).


2 views0 comments

Comments


bottom of page