top of page

Neden Katılmalısınız

Global Kitlesel Fonlama Büyüklüğü.

Dünya çapında 2016 sonu itibariye, 2.000’in üzerinde Kuzey Amerika ve Avrupa’yı esas alan ve yaklaşık olarak 45 milyar Dolar üzerinde fon toplayan Kitlesel Fonlama platformları bulunmaktadır. Dünya Bankası'nın 2011 araştırmasına göre bu rakamın 2020’de 100 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Son  beş senede ise Çin ve Uzak Doğu’da yaygınlaşmaya başlayan Kitlesel Fonlama platformları, Avrupa’daki sektör hacmini geçmiş durumda. Daha önce Yatırım Fonlarının başını çektiği Dünya’daki girişim fonlama hacmi, 2016 sonunda Kitlesel Fon-lama platformların sağladığı fon hacminin arkasında kalmaya başladı. Özellikle Amerika’da hisse karşılığı fonlamanın yasal altyapısı diğer ülkelere nazaran çok daha tatmin edici olarak tanımlandığından ülkenin kitlesel fonlama miktarı hala Dünya hacminin önemli bir kısmını oluşturuyor.

2009 senesinde Amerikan ekonomik kriziyle birlikte farkına varılmaya başlanan Kitlesel Fonlama platformlarının sayıları ise hızla artarak, 2013 senesinde 191, 2016 sonunda ise 10 kat artarak 2.000 platforma gelmiş bulunuyor. Sektörün bu kadar hızlı büyümesi, 1997 senesinden beri bu platformlar üzerinden yapılan fonlama projelerinin başarılı örnek teşkil etmesi de olabilir.

Henüz emekleme aşamasında olmakla birlikte, ülkemizde de 2010 yılından itibaren bu amaçla faaliyet gösteren platformlar oluşturulmaya başlandı.

  
Türkiye’nin ilk Portalı Projemefon, daha sonra 2013 senesinde Savaş Ünsal  tarafından devir alınarak crowdFON ismiyle  “ödül” bazlı Kitlesel Fonlama platformu şimdiye kadar 900 den fazla projeye destek vermiştir. 2011 senesinde başlattığı ve biAyda.com platformunda çok başarılı projeler gerçekleştirdi ancak 2 sene önce kapanmak zorunda kaldı.

 

Bugün itibariyle,  Sektördeki aktif Kitlesel Fonlama platformlarımızı crowdFON (Savaş Ünsal), fonGOGO (Ali Cebi, Ali Tirkes), Arıkovanı (Turkcell), Fonlabeni (Cemil Sobacı), Buluşum (Boyner Gurup), startupfon (Gülsüm Çıracı), İdeanest ( TTGV) , imece.com olarak sıralayabiliriz. Geçen sene başlayan ve 2017 de başlayacak olan platformlarla birlikte toplam olarak sektördeki platform sayısının 2018 yılında 10u geçeceği öngörülüyor.

Türkiye Kitlesel Fonlama Sektör Büyüklüğü

Yeni Kanun tasarısının   Meclise sunulması ile birlikte gerek Ödül gerek sermaye bazlı platformlarının hızla artacağını, ve öncelikle de Bankalar, Melek Yatırım ağları, Teknoparklar, Kuluçka Merkezleri, Üniversiteler, Holding’ler ve Yatırım Fonlarının bu yeni sektöre gireceğini düşünüyorum. Aslında bu yeni sistemin yaygınlaşması yukarda saydığımız potansiyel sektör oyuncularından daha çok, fikri olan, projesi veya hayata geçirmeye çalıştığı bir işletme için destek arayan herkes için daha büyük olanaklar sağlayabilecek; ve iş yapış şeklimizi kökten değiştirecek.  

Bu Forumu öncelikle aklındaki fikrine, projesine inanan ancak gerekli fona ulaşmakta zorlanan gençlerimize, girişimcilerimize yeni bir yol göstermek; mevcut işini geliştirmek isteyen işletmecilere yepyeni bir bakış açısı verebilmek; ve bu sektöre girmek isteyen yatırımcılarımıza Ülkemizdeki mevcut Kitlesel Fonlama işleyişi, yeni Kanuna Tasarısı hakkında ve yakın zamanda tamamlanmasını beklediğimiz “mevzuat” konularında bilgilendirmek ve en önemlisi, bu yeni sistemle önümüze çıkabilecek fırsatlara dikkatinizi çekebilmek için organize ediyoruz.

bottom of page